Co s sebou na letní tábor

Skautský kroj:  košile s nášivkami, šátek, turbánek, píšťalka na šňůrce, jednobarevné tmavé kalhoty, kraťasy či sukně (NE maskáčové !); zelené skautské tričko s výšivkou Junák KNČL. Krojová košile a kalhoty k ní budou používány pouze k nástupům – k vlajce nebo jiným slavnostním příležitostem. Nástup v kroji probíhá 2x denně.

Na spaní: Karimatka, spací pytel, oblečení na spaní (tepláky a triko s dlouhým rukávem, nikoliv pyžamo, děti v oblečení na spaní chodí na hlídky).

Obecně: Spodní prádlo, bavlněné/funkční ponožky, pevné boty na pochod – naimpregnované proti vodě (budou mít děti na sobě na cestu od vlaku), tenisky, pevné sandály, případně boty do vody, šátek na hry (mimo skautský). Batoh na dvoudenní výpravu s přespáním mimo tábor a malý batůžek, se kterým děti pojedou vlakem.

Pro teplé dny: kraťasy, trička, čapku proti slunci, sluneční brýle, plavky, lehké plátěné kalhoty do lesa.

Pro studené dny: sportovní funkční spodní prádlo, tričko s dlouhým rukávem (mimo na spaní), větrovka, mikina (fleesová), teplé ponožky, dlouhé teplejší kalhoty (tepláky).

Do deště: pevná, dlouhá,velká pláštěnka (nestačí „nepromokavá“větrovka!), gumové holinky.

Hygienické potřeby: ručníky (malý a větší – tenký, případně rychleschnoucí), zubní kartáček, pasta, šampon na vlasy, mýdlo v pouzdře, toaletní papír, krém na opalování, hřeben, jelení lůj nebo vazelína na rty, kapesníky, repelent (případně krém po bodnutí hmyzem), kartáček na ruce.

Jídelní potřeby: ešus, lžíce popřípadě příbor, hrneček, utěrka – vše označené.

Skautské potřeby: KPZ, skautský zápisník, uzlovačka, Nováček, Stezky, nebo Cesty, nůž.

Další potřeby:  trhací blok A5, psací potřeby (propiska, tužka, guma, pastelky, fixy), dopisní obálky (včetně adres), dopis. papíry, dopis. známky ( A), baterka + náhradní baterie a žárovka, šitíčko, kolíčky na prádlo, kalhotové ramínko (na zavěšení kroje), pytlík(y) na špinavé prádlo (doporučuji plátěný), 5 m provázku, závěsný kapsář na uskladnění drobností, staré tričko (na výrobu míčku – hadráku), bílou tuniku (= půlku prostěradla nebo bílý polštář – na táborovou hru).

Doporučené věci: hudební nástroj (kdo hraje), oblíbená kniha, oblíbená (stolní) hra, buzola, kapesné (max. Kč 200).  

Množství věcí neurčujeme – je třeba řídit se předpokladem, že dítě bude 14 dnů v přírodě, bude spát ve stanu, pohybovat se v lese a na nerovné louce, občas ve vodě (struha, rybník), může pršet, bude slunečno a horko ….  Je tedy lepší dát dítěti sebou starší věci, u kterých by případné poškození, zničení či ztráta tolik nemrzely. Je vhodné, aby dítě mělo seznam věcí, které si sebou na tábor veze a aby věci byly nějak označené (podepsané). Na konci tábora obyčejně zbývá mnoho věcí, ke kterým se nikdo nehlásí, které „nikoho nejsou“. Doporučujeme věci zabalit do kufru či beden, které se vejdou pod stanové postele (výška stanové postele je asi 25cm).

Z osobních zkušeností rodičů

Vždy balte spolu s dítětem, aby vědělo, co má s sebou a kde to má. Zkušenost ověřila pravidlo, že méně je někdy více. Pokud je oblečení příliš, stává se situace v kufru pod postelí nepřehlednou. Proto promyslete dopředu, jestli zavazadlo, se kterým posíláte dítě na tábor, mu umožní lehce a přehledně ukládat věci pod postelí (jinde místo není).  Pouze menším dětem se vejde navíc bednička do nohou postele.

Pro udržení drobností v pořádku je vhodný kapsář, vzhledem k dispozici ve stanu by měl široký s maximální výškou 25cm. Součástí života na táboře je každodenní bodování úklidu ve stanech, nechť je tedy úklid radostí a nikoli starostí

Boty je dobré naimpregnovat! Impregnace zabrání promočení bot a i bláto se pak na ně méně chytá…

Lžíce popříp. příbor  je vhodné uložit do plátěného pytlíku, který se dá zavěsit na ešusovník – velmi to usnadní dohledávání příborů. Ešus, příbory i hrneček mají všichni uloženy na společném místě v jídelně – ešusy visí na ešusovníku, hrnečky jsou vyrovnány na poličce… Z tohoto důvodu je dobré vše viditelně označit, aby zbytečně nedocházelo k záměnám a hledáním nádobí mezi ostatními.

Osušku/ručník volte spíše tenčí, v případě chladnějšího počasí má větší šanci uschnout než-li huňatá varianta. Velmi dobře schnou dětské látkové pleny, kterými se i dobře utírá.